Senioren

Oudere holebi's
VORMING
Onbekend is onbemind? Leer oudere holebi’s en transgenders kennen door hun boeiende getuigenissen over het leven. Na de getuigenissen voorzien we een ruime tijd om alle vragen over homoseksualiteit en transgenderisme  te beantwoorden. We geven tips mee die hulpverleners in de praktijk kunnen gebruiken.

Voor een aanvraag of meer informatie kan je terecht bij: inhoudelijk verantwoordelijke ines.rombouts@hetrozehuis.be.

Doelpubliek: (student) hulpverleners in de ouderenzorg, verpleegkundigen en verzorgenden in rusthuizen, medisch en paramedisch personeel in rusthuizen en dienstencentra, centrumleiders, (studenten) bejaardenzorg,...
Duur: +/- 2u

ACTIVITEIT

Via een eigen werking en meer dan dertig aangesloten holebi- en transgenderverenigingen werkt Het Roze Huis - çavaria Antwerpen aan de aanvaarding van holebiseksualiteit en genderexpressie in de ruimste zin. Ook bij minderheden binnen onze samenleving, zoals jongeren, allochtonen en ouderen, maakt Het Roze Huis met behulp van vele vrijwilligers het holebi- en transgenderzijn bespreekbaar.

Zo is het outen van jezelf als holebi of transgender in een ouderlingentehuis geen evidentie. Daarom zetten Marijs en haar collega-vrijwilligers van het ouderenproject Janus zich in om samen met de hulpverleners en verpleegkundigen van rusthuizen de stilte, de taboes en de vooroordelen te doorbreken.

Het Roze Huis beschikt over verschillende actviteiten speciaal ontworpen voor de doelgroep senioren. Een holebi-bingo, een filmvertoning of actualiteitsbespreking, deze activiteiten zijn geschikt voor dienstencentra, rusthuizen en seniorenverenigingen.

Holebibingo

Je kent ongetwijfeld het klassieke bingospel. Wij geven er een leerrijke holebi-toets aan.Op een speelse manier leren deelnemers bekende HOmo’s, LEsbiennes en BIseksuelen (beter) kennen. Denk maar aan Yasmine, Will Ferdy en Felice maar ook Marlon Brando en Errol Flynn! Deze holebi-bingo is ideaal voor het doelpubliek van dienstencentra en seniorenverenigingen.
Op een laagdrempelige manier wordt homoseksualiteit bespreekbaar gemaakt. Je kan de bingo op verschillende manieren spelen, eventueel met een interactieve quizronde.
 

Filmvoorstelling
Ouderen kunnen op een laagdrempelige manier kennis maken met homoseksualiteit. We kozen verschillende films, ideaal voor een ouder doelpubliek. Na de film maken onze vrijwilligers, tevens ervaringsdeskundigen tijd voor een uitgebreide nabespreking waarbij iedereen vragen kan afvuren.

 
 
 
Actualiteitsbespreking
De werkgroep Janus biedt ook een actualiteitsbespreking aan, waarbij vrijwilligers thema's uit de actualiteit die aansluiten bij onze doelstellingen bespreken met belangstellenden uit RVT'en en dienstencentra.

Doelpubliek: senioren, seniorenverenigingen, dienstencentra.

 
 
 
 
"Mijn kleinkind is holebi"
 
Tijdens deze vorming krijg je informatie over het holebi thema. Zo kunnen senioren op een laagdrempelige manier informatie over holebiseksualiteit.
 
TENTOONSTELLING
"Liefde....is altijd goed": Voor de tentoonstelling maakte fotograaf André Carens tien kleurrijke portretten van jonge en minder jonge holebi's en transgenders. Daarnaast tonen we belangrijke momenten in hun leven aan de hand van fotoalbums met familiefoto's, foto's van koppels en foto's uit de oude doos. We willen met deze tentoonstelling mensen aanspreken door de herkenbaarheid van personen en familiegevoelens. We richten ons in het bijzonder op ouderen omdat zij nog uit een tijd komen komen waarin homoseksualiteit onbespreekbaar was.