transgenders

Nederland: nieuwe transgenderwet in werking.

Vandaag, dinsdag 1 juli, treedt de nieuwe transgenderwet in werking. Het geslacht in je geboorteakte werkt door in je persoonsregistratie en dus al je identiteitspapieren. Vanaf dinsdag kan de M of V die daarin staat met een eenvoudige handeling op het gemeentehuis gewijzigd worden. Daar zijn geen fysiek ingrijpende voorwaarden meer aan verbonden. Veel transgenders wachten daarom al jaren met smart op deze wet.

België organiseert Europese Raad voor Transgenders 2018 in Antwerpen

België organiseert in 2018 de zevende European Transgender Council. De Belgische delegatie in Bologna heeft de andere leden van de algemene vergaderingen kunnen overtuigen.

Lees verder op zizo-online.

Transgender maakt indruk op de catwalk in Londen

Een Brits catwalkmodel dat het publiek imponeerde op de modeweek in Londen onthulde achteraf hoe ze als man werd geboren en ze binnenkort een geslachtsoperatie zal ondergaan.

Girl, het ijzersterke debuut van Lukas Dhont

Un Certain Regard, een Caméra d’Or,… Girl van Lukas Dhont viel al in de prijzen in het buitenland voor de film überhaupt een release kreeg in België. Girl wordt zelfs de Belgische inzending voor de Oscars begin volgend jaar. En al die lof is niet onterecht: Girl is een buitengewoon mooie film over de persoonlijke zoektocht van de 15-jarige Lara, die het wil maken als professionele ballerina. Ze heeft alles over voor haar danscarrière, maar worstelt als jonge trans* vrouw nog hard met zichzelf.

Eerste transgender burgemeester verkozen in India

Madhu Kinnar (35) heeft de burgemeestersverkiezing in Raigarh, Chhattisgar, India gewonnen. Ze versloeg de zittende burgemeester van regeringspartij BJP. Kinnar wordt omschreven als eunuch van de Dalit-kaste, een arme, niet aan te raken klasse mensen.

Lees verder op zizo-online

 

Meer minderjarigen geïnteresseerd in wisselen van geslacht

Terwijl in 2014 45 minderjarigen geslachtsveranderende ingrepen overwogen, is dit aantal in 2015 al gestegen tot 70. De cijfers komen van het Transgender Infopunt, verbonden aan het UZ Gent, en werden genoemd  op Vier. Daar getuigde Sanne (10), vroeger Senne, in 'Karen & De Coster'.
Lees verder op zizo-online.

Eén lanceert op woensdagavond documentairereeks M/V/X

Op 24 januari zal Eén de eerste aflevering van een nieuwe documentairereeks uitzenden.
Het programma M/V/X toont hoe het is om transgender te zijn. Een jaar lang gaven Ariane, Dylano, Senne, Selina en Paulien zich bloot aan het productieteam. In vier afleveringen wordt de turbulente tocht van deze vijf mensen belicht. Ze zijn allemaal geboren in een lichaam dat niet bij hen past. Stap voor stap komen ze dichter bij wie ze echt zijn.

Zizo-interview: Professor T'Sjoen over de rechten van transgenders.

Interview met Professor Doctor Guy T'Sjoen, coördinator van het Centrum voor Seksuologie en Genderproblematiek (het zogenaamde 'Genderteam') van het UZ Gent (foto).

Wat is er de voorbije jaren positief veranderd voor trans-genders?

Inhoud syndiceren