André Sollie

André Sollie (Mechelen, 7 juli 1947) is een Vlaams auteur en illustrator. Hij illustreerde meer dan tweehonderdvijfitg kinder- en jeugdboeken. In de krant De Standaard werden zijn eerste gedichten gepubliceerd waarna hij hoorspelen, liedjesteksten, toneelteksten, versjes en gedichten, verhalen, prentenboekenteksten, een kleine roman… ging schrijven. Meer en meer trad hij naar voren als schrijver én illustrator en creëerde hij boeken met beeld en tekst. Sindsdien wil hij het allerliefst beeld en woord blijven combineren.

 

Ooit gezegd:

Eerst was ik een tekenaar die het fijn vond om af en toe ook te schrijven.
Een gedicht, een verhaaltje, een liedjestekst… Nu beschouw ik mezelf als een schrijver die ook wel graag tekent.



Voor zowel zijn illustraties als zijn teksten is hij veelvuldig bekroond.

 

Hij schrijft ook over het holebithema. Eén van zijn werken is het met een Gouden Griffel bekroonde Wachten op matroos. Dat is een kinderboek over een vuurtorenwachter die verliefd is op een zeiler. De Engelse vertaling, Hello, Sailor, veroorzaakte in 2006 een rel in het Verenigd Koninkrijk toen het op een leeslijst van het onderwijs terechtkwam. Christelijke organisaties klaagden aan dat op deze wijze een kinderboek waarin homopersonages voorkwamen aan de scholen werd opgedrongen. Zijn eerste adolescentenroman Nooit gaat dit over, een liefdesverhaal van twee jonge opgroeiende jongens uit 2004 werd in 2011 verfilmd als Noordzee, Texas.

 

Op het achterplat van Het ijzelt in juni, een bundel autobiografische gedichten, wordt zijn schrijfstijl als volgt omschreven: André Sollie dwaalt van heden naar verleden en weer terug, op zoek naar woorden voor die momenten en indrukken die je vaak net ontglippen. Onderweg probeert hij geborgenheid te laten rijmen op hunkeren.

 

André woont samen met zijn man Wim Lambert en poes Merel in een ‘koektrommelhuisje’ bij het Boekenbergpark in Deurne. Hij is dol op lezen, wandelen, een glaasje cava, lekker eten, logeren in ouderwetse hotelletjes… En hij heeft een hekel aan zwerfvuil.

 

http://www.leesplein.nl/LL_plein.php?hm=2&sm=1&id=467

http://www.villakakelbont.be/html/auteurs/auteursContent.asp?show=id&id=83

wikipedia