Bert Deben

Bert Deben is al bijna 30 jaar bewust bezig met poëzie. Meestal schrijft hij in een vrij klassieke sonnetvorm of toch rijmend, met evenwel steeds meer uitzonderingen daarop. Anderzijds schrijft hij ook graag light verse, veelal met dieren als personages (die dan op één of andere manier met een heel menselijke knipoog reageren op de dikwijls beestachtige aard van de mens …).

 

“Ik tracht ernaar om in mijn gedicht een verhaal te vertellen, dat dan het liefst tot leven komt in de fantasie van de lezer – het verhaal van de lezer mag trouwens helemaal verschillen van het mijne. Dat is ook het mooie van (voor mij geslaagde) poëzie, het leidt een eigen leven …”

 

Hij schrijft naar eigen zeggen omdat hij niet anders kan, omdat hij fysiek en mentaal moet. Vroeger schreef hij vooral heel veel dingen van zich af, wat hij nog al wel eens doet. Nu schrijft hij met een veel grotere afstand van zijn gevoel, doch met empathie – alsof hij buiten zichzelf staat en kijkt wat er gebeurt – maar ook veel over dingen die hij om zich heen ziet.

Met ‘fysiek moeten schrijven’ bedoelt hij dan weer: als het er is, dan moet het er uit. Platvloers heeft hij het al wel eens vergeleken met naar het toilet moeten gaan: je kan dat niet ophouden of alles in je begint zich te verzetten, je kan niet slapen, wordt onrustig …

 

“Ik weet gewoon dat ik zal blijven schrijven, of dat nu gelezen of verspreid wordt of niet.”
 

De dichter gaf tal van poëzievoordrachten in België en Nederland en kreeg heel wat nominaties, eervolle vermeldingen en prijzen. Hij publiceerde ook gedichten in onder meer Canada. Gedichten werden onder andere ook gepubliceerd op de VRT site cobra.be.

 

Van de poëzie leeft hij niet. Bert werkt bij een bedrijf in de Antwerpse haven dat chemische goederen opslaat. De poëzie blijft echter zijn grote liefde.

 

Bronnen:

http://bertdeben.blogspot.be/p/bert-deben-wie-ben-je-ik-ben-bert-deben.html

Interview in de Eigentijdse Poëziekoerier Het Vliegend Varken

http://zelfstandigjournalistantwerpen.blogspot.be/2011/04/bert-deben-laa...