Hawaï op weg om 15de VS-staat met homohuwelijk te worden

Hawaï kan de vijftiende Amerikaanse staat worden om het homohuwelijk te legaliseren. Neil Abercrombie (foto), de gouverneur van Hawaï, kondigde aan dat er vandaag een speciale sessie wordt gehouden in het Hawaï Capitool in Honolulu.

Er is vandaag een publieke hoorzitting over de ‘Marriage Equality Act’. Als het wetsontwerp wordt aangenomen, zal de wet op 18 november in werking treden. Dit weekend zijn voor- en tegenstanders op straat gegaan om campagne te voeren. Het homohuwelijk krijgt in Hawaï alvast de steun van het grootste bisdom van de Episcopaalse Kerk van Hawaï.

Amerikaanse opmars homohuwelijk

De Verenigde Staten kent momenteel het homohuwelijk in de staten Californië, Connecticut, Delaware, Iowa, Maine, Maryland, Massachusetts, Minnesota, New Hampshire, New Jersey, New York, Rhode Island, Vermont, Washington en het District of Columbia (Washington D.C.). Het voorbije jaar kwamen er verscheidene staten bij die in de VS het homohuwelijk legaliseren.

Uit cijfers van het Pew ResearchCenter, die regelmatig peilt naar de voor- en tegenstanders van homohuwelijk in de VS, blijkt dat de steun voor het homohuwelijk geleidelijk stijgt. Een poll uit mei dit jaar toont dat 51 % van de respondenten voorstanders is. 72% van de respondenten van een poll die in juni werd gepubliceerd, blijkt bovendien ervan overtuigd dat de herkenning van het homohuwelijk in de VS ‘onvermijdbaar’ is. Als het homohuwelijk in Hawaï wordt ingevoerd, wordt deze tendens verder bevestigd.

Bron:  The two-way, The Honolulu Star Advertiser / zizo-online