250-tal LGBT's kussen in Brussel tegen verbod homopropaganda in Rusland

Een 250-tal LGBT's hebben aan de ambassade van Rusland in Brussel een kiss-in gehouden tegen het verbod op homopropaganda in de Russische Federatie. De actievoerders willen dat nationale Olympische Comités het IOC onder druk zetten om meer vrijheid te geven aan atleten en om bij de selectie van een gaststad rekening te houden met LGBT-rechten in dat land.

Het Belgisch Olympisch Interfederaal Comité (BOIC) werd uitgenodigd voor de actie in Brussel zondagmiddag, maar reageerde niet.

De actie heeft twee eisen voor de Olympische beweging. Ten eerste moeten atleten het recht hebben een statement te maken over LGTB-rechten, vinden de actievoerders. "Atleten die een religieus statement maakten, zijn nooit gediskwalificeerd, atleten die een politiek statement maakten, evenmin. Hetzelfde moet gelden voor atleten die over dit thema hun mening uiten of kenbaar maken", zegt François Massoz-Fouillien van het Regenbooghuis in Brussel tegen Belga.

De tweede eis gaat over de selectie van de stad of het land waar de Spelen in de toekomst zullen doorgaan. "De Spelen moeten gaan naar een land dat beschikt over een wetgeving die actief beschermt tegen discriminatie", zegt François Massoz-Fouillien. "Het gaat dan niet alleen om discriminatie van LGTB's maar van alle minderheden, van welke religieuze, etnische of andere aard ook. We willen via de nationale Olympische comités het IOC onder druk zetten om daartoe te komen."

De volgende Winterspelen vinden plaats in Sotsji (Rusland, 2014) en Pyeonchang (Zuid-Korea, 2014). De Zomerspelen gaan door in Rio de Janeiro (Brazilië, 2016) en het pas gekozen Tokio (Japan, 2020). Japan is geen homofoob land, wel 'homo-onverschillig'. Er zijn geen wetten die LGBT's zaken verbieden, maar actieve steun of antidiscriminatie is er ook niet. De LGBT-organisatie Athlete Ally hoopte op Madrid.

De kiss-in was een organisatie van çavaria, Regenbooghuis Brussel en Outrage!.

Bekijk foto's van de kiss-in.

Bron: Belga, Gazet van Antwerpen, De Morgen, VTM / zizo-online