Amerikaanse basketbalspeler Jason Collins komt uit de kast

“Ik ben een 34-jarige NBA-middenvelder. Ik ben zwart en homo.” Met deze korte zinnen schrijft de Amerikaanse basketbalspeler Jason Collins geschiedenis. Het is immers voor het eerst dat een nog actieve atleet die uit de kast komt in één van de vier Amerikaanse nationale sportcompetities.

Jason Collins komt uit de kast in het volgende nummer van het blad Sports Illustrated dat volgende week verschijnt maar waar er al fragmenten online werden gelekt.

Collins speelde recentelijk nog voor de Washington Wizards en de Boston Celtics.

“Het was niet mijn bedoeling om de eerste openlijk homoseksuele atleet te zijn in een grote Amerikaanse sportcompetitie. Maar ik ben blij dat ik hierover het gesprek op gang kan brengen. Ik wou dat ik niet het kind in de klas was dat zijn hand omhoog moet steken om te zeggen dat ik anders ben. Ik wou dat iemand anders dat al in mijn plaats had gedaan. Maar niemand heeft het tot nu toe gedaan en dat is waarom ik het doe.”

De afgelopen twaalf seizoenen speelde Collins voor zes verschillende ploegen. De motivatie voor zijn coming out is dat hij vorig jaar niet kon deelnemen aan de gaypride in Boston.

“Ik realiseerde me dat ik uit de kast moest komen toen ik hoorde dat Joe Kennedy, mijn oude kamergenoot uit de tijd toen ik op de universiteit van Stanford zat, me vertelde dat hij vorig jaar had meegelopen in de optocht. Ik ben niet snel jaloers maar toen ik hoorde wat Joe had gedaan was ik groen van jaloezie. Ik was trots op hem omdat hij meeliep maar ik was ook boos omdat ik als in de kast zittende man zelfs mijn heterovriend niet kon aanmoedigen omdat dit vragen zou oproepen. Als dat zou gebeuren moest ik waarschijnlijk halve waarheden vertellen. Ik wil nu het goede voorbeeld geven en mezelf niet langer meer verstoppen. Ik wil meelopen voor meer tolerantie.”

In het interview vertelt Collins dat hij in het verleden zijn gevoelens probeerde te onderdrukken door relaties met vrouwen te beginnen. “Ik ben zelfs een tijd verloofd geweest. Ik dacht dat ik op een bepaalde manier moest leven. Ik bleef mezelf wijsmaken dat de lucht rood was terwijl hij eigenlijk blauw is.”

Wereldwijd wordt positief op de coming-out van Collins gereageerd. Zo kreeg hij ondermeer felicitaties van NBA ster Kobe Bryant, acteur Neil Patrick Harris, Ricky Martin, Lance Bass, het Boston Red Sox baseball team en Michelle Obama.

Bron: gaylive.be