Ontslagen worden omdat je homo bent, kan in 29 Amerikaanse staten

Bij zijn coming-out liet Apple-baas Tim Cook verstaan dat de ongelijke behandeling van holebi's en transgenders op het werk over heel de VS daarbij een grote rol speelde. "Ik heb het grote geluk dat ik kan werken in een bedrijf dat houdt van creativiteit en innovatie en dat beseft dat je alleen kan bloeien als je de verschillen van mensen omarmt. Niet iedereen heeft dat geluk", schreef de CEO in een open brief.

Een terechte overweging, zo blijkt. In de Verenigde Staten zijn er 29 staten waar je ontslagen kunt worden, omdat je homo bent. Daarnaast zijn er staten die wel discriminatie op grond van seksuele voorkeur verbieden, maar niet op grond van genderidentiteit. The Huffington Post maakte een overzichtskaart.

Er is in de Verenigde Staten geen federale wet die holebi's en transgenders beschermt tegen ontslag op basis van seksuele voorkeur of genderidentiteit. Er is een federaal wetsvoorstel, de Employment Non-Discrimination Act (ENDA) die alle werknemers zou beschermen in bedrijven met minstens 15 werkkrachten. ENDA is sinds 1994 verscheidene keren voorgelegd, tijdens praktische iedere legislatuur, maar is nooit door het Amerikaans Congres goedgekeurd.

Het hoofdkwartier van Apple is gevestigd in Californië, de staat met zowat de beste antidiscriminatiewetgeving van alle Amerikaanse staten.

In België is iemand ontslaan omwille van de seksuele geaardheid of genderidentiteit van de persoon bij wet verboden.

Bron:  The Huffington Post / zizo-online