Australië eert overleden holebipionier.

De Australische holebi- en transgendergemeenschap is aangedaan door het overlijden van Lex Watson (foto), een belangrijke holebipionier in de strijd voor gelijke rechten down under. De man verloor op 71-jarige leeftijd de strijd tegen kanker.

Watson heeft zich zijn ganse leven ingezet voor de Australische holebi- en trangendergemeenschap. Sinds 1968 voerde hij campagne over holebi- en transgenderthema’s. De activist legde stevige organisatorische fundamenten voor de Camp Against Moral Persecution (CAMP), een van de eerste holebirechtenorganisaties in Australië. Die organisatie zette zich bij Watsons aantreden bijvoorbeeld in tegen de psychiatrische behandeling van homoseksuelen, waarvan ze de effecten eerder schadelijk als bevorderlijk voor de gezondheid van de betrokken 'patiënten' vond.

In 1980 richtte Watson de Gay Rights Lobby op, een organisatie die later de SW Gay and Lesbian Rights Lobby zou gaan heten en een belangrijke rol speelde in de hervorming van de homowet in de Australische staat Nieuw-Zuid-Wales.

Watson speelde ook een cruciale rol in de vorming van het Aids Action Committee in Sydney en werd de eerste voorzitter van ACON, een vooraanstaande organisatie tijdens het hoogtepunt van de aidscrisis die vandaag nog steeds een belangrijke rol speelt in het bevorderen van de gezondheid van holebi’s, transgenders en interseksuelen in Nieuw-Zuid-Wales.

In zijn latere levensjaren diende Watson als voorzitter van Pride History Group, een publiek centrum over de geschiedenis van het homoleven in Australië.

Mark Orr, voorzitter van ACON, Robert French van de Pride History Group, hiv-activist Paul Kidd en onderzoeker Garrett Prestage zijn slechts enkele personen die bijzonder dankbaar zijn voor Watsons leven in dienst van holebi- en transgenderrechten. De rouwberichten over en dankbetuigingen voor Lex Watson overspoelen de Australische holebi- en transgendersites


Bron: Gay News Network / zizo-online