Actie in de senaat voor meemoeders

Op 12 maart 2014 voerden çavaria en Het Roze Huis – çavaria Antwerpen actie aan de senaat voor de automatische erkenning van meeouderschap. De organisaties overhandigen een petitie aan de voorzitter van de Senaatscommissie Justitie, die zich boog over de materie. De holebi- en transgenderbeweging maakt zich zorgen dat het dossier niet meer rond raakt voor de ontbinding van het parlement.


Wanneer een lesbisch koppel in België een kindje krijgt, moet de niet-biologische moeder (of meemoeder) momenteel haar eigen kind adopteren. Die procedure duurt lang en creëert een periode van juridische onzekerheid voor mama’s en kind. De federale regering beloofde bij haar aantreden gelijkaardige afstammingsregels in te voeren als bij heterokoppels. “Wat we willen is dat bij getrouwde koppels de meemoeder automatisch erkend wordt als ouder en dat bij ongehuwde koppels een simpele erkenning van het kind door de meemoeder volstaat”, zegt çavaria-woordvoerder Jeroen Borghs. “We vragen gewoon dezelfde regeling die heterokoppels genieten. Het argument dat er geen biologische band is tussen het kind en de meemoeder doet er helemaal niet toe. Een heteroman moet toch ook geen DNA-staal bezorgen aan de ambtenaar van de burgerlijke stand om zijn biologische band met zijn kind te bewijzen?”

Er werd een petitie gelanceerd tijdens de nieuwjaarsreceptie van Het Roze Huis-çavaria Antwerpen. Die petitie met meer dan 3.700 handtekeningen werd overhandigd aan de ingang van de senaat. Juridisch expert namens de holebi- en transgenderbeweging  Paul Borghs werd gehoord in de senaat, samen met andere experts. Er waren na afloop van de Senaatscommissie Justitie nog veel vragen.

Voorzitter Alain Courtois (MR) stelde voor om volgende week een nieuwe hoorzitting te organiseren met de verschillende experts. Guy Swennen (sp.a), Els Van Hoof (CD&V) en Jean-Jacques De Gucht (Open Vld) uitten het bezwaar dat daardoor de erkenning van het automatisch moederschap niet meer kan worden afgerond voor de ontbinding van het parlement. Er wordt desondanks een nieuwe hoorzitting gepland over de kwestie meemoeders.

[video:http://www.flickr.com/photos/cavariaflitst/sets/72157642250858043/width:520 height:405 align:left autoplay:1/0]

Bron: zizo-online