Holebipioniers.be verzamelt getuigenissen en geeft LGBT-erfgoed door aan jongeren

In Antwerpen werd de website Holebipioniers.be voorgesteld. Deze is niet alleen een interessant naslagwerk, het is vooral een handig educatief lespakket voor leerkrachten in het secundair onderwijs.
[video:http://www.flickr.com/photos/zizo-online/sets/72157641554824814/width:520 height:405 align:left autoplay:1/0]
Iedereen kan op de website terecht om meer informatie te vinden over de geschiedenis van de holebi- en transgenderbeweging en om fragmenten te bekijken uit de interviews met de pioniers. In een tweede fase van het project zal Het Roze Huis - çavaria Antwerpen de belangrijke figuren uit de periode na 1985 interviewen. De website werd voorgesteld in aanwezigheid van meer dan 100 gasten waaronder de pioniers, leerkrachten, vertegenwoordigers van de holebi- en transgenderbeweging en een vertegenwoordiger van minister Schauvliege die het project financieel steunt. De pioniers zelf werden in de bloemetjes gezet voor het belangrijke werk dat ze de afgelopen 50 jaar geleverd hebben.
Verder lezen.

Kurt Van Eeghem mocht de uitgebreide presentatie begeleiden. Holebipioniers.be is een project dat een jaar geleden begonnen is. Holebipioniers.be het resultaat van een erfgoedproject waarbij Het Roze Huis - çavaria Antwerpen op zoek ging naar de pioniers die dit mogelijk gemaakt hebben. Het project gaat ook specifiek in op de emancipatorische strijd van lesbiennes in de holebi- en vrouwenbeweging. Holebipioniers.be is mogelijk gemaakt dankzij de steun van de Vlaamse Overheid en het Instituut voor de Gelijkheid van Vrouwen en Mannen.

"De maatschappij staat vandaag vrij tolerant tegenover holebi's en transgenders," aldus Marcia Poelman, woordvoerder van Het Roze Huis." Met dit project willen we hulde brengen aan de pioniers die in moeilijke omstandigheden voor deze tolerantie gestreden hebben."

Lieve Van Daele was aanwezig namens Vlaams minister van Cultuur Joke Schauvliege (CD&V). Ze benadrukte het belang van niet alleen materieel erfgoed zoals gebouwen en kunst, maar ook immaterieel erfgoed zoals in dit geval de emancipatiestrijd van holebi's. Van Daele prees ook de pioniers van weleer die moesten opboksen tegen vooroordelen van onwetendheid. "Ik herinner me mijn studententijd, zo'n 30 jaar geleden, affiches in Leuven waarop stond 'Als twee mannen op straat vechten, applaudisseren we. Als twee mannen op straat kussen, kijken we gechoqueerd weg."

Van Daele liet weten dat de minister trots is op het resultaat. De 88.000 euro werden goed besteed, klonk het. Ze wees erop dat erfgoedbesef recent is en illustreerde dat door de late oprichting van het Fonds Suzan Daniel, in 1996.

Educatief pakket

Holebipioniers.be is dus vooral een 'tool' voor het onderwijs. Het pakket is downloadbaar. Leerkracht godsdienst Joris Tielens heeft het pakket getest in leerjaren 4 ASO, 4 TSO en 4 BSO. Hij prees de aanpasbaarheid van het pakket. Wat werkt in ASO, pakt niet in BSO. Hij raadde af om het thema te linken aan wat het geloof over homoseksualiteit zegt en attent te zijn dat eventuele holebi's in de klas zich in een vervelende positie kunnen vinden. Tielens waarschuwde ook voor gemakzucht. In het ASO geven leerlingen snel het sociaal wenselijk antwoord, met clichés als "ik vind dat helemaal OK". Door de strijd geschiedkundig te objectiveren, zien leerlingen in hoe concreet vooroordelen kunnen werken.

Getuigenissen

Holebipioniers is ook een verzameling getuigenissen. Guido Dotté en Ria Convents vertelden aan Kurt Van Eeghem hoe moeilijk het in het begin was. Homo of lesbisch zijn was een vreemd concept. Het botste ook wel tussen homomannen en lesbiennes, en tussen lesbiennes en heterovrouwen binnen het feminisme. Hun getuigenis en dat van anderen is te zien op YouTube-filmpjes op Holebipioniers.be. Net omdat de plaats lesbiennes binnen de emancipatiestrijd zo specifiek was en is, kreeg het thema een aparte plek op de website.

Kurt Van Eeghem sloot de presentatie af met zijn versie van 'Ga en vermenigvuldig u'. "Vrij vanavond eens met iemand van hetzelfde geslacht", zei Van Eeghem. Verwittig je partner maar al, of ga gauw zoeken op Grindr.

Grote weergave foto hier klikken.

Bron: zizo-online