Oekraïense LGBT-beweging waarschuwt voor ‘dictatuur’

Het Oekraïense Parlement heeft draconische wetten aangenomen die organisaties die buitenlands geld ontvangen als ‘agenten’ bestempelt. Sites die berichtgeving doen, zijn voortaan verplicht om zich te registreren als nieuwsagentschap. Gay-Alliance Ukraine waarschuwt voor de nieuwe wetten.

Er is al even onrust in Oekraïne nu duidelijk wordt dat president Viktor Janoekovytsj economisch en ideologisch aansluiting zoekt bij Rusland. Afgelopen week ondertekende Janoekovytsj een reeks maatregelen die de vrijheid van vereniging en het recht op vrije meningsuiting ernstig inperken.

Wie illegaal podia of tenten plaatst, of openbare gebouwen blokkeert, kan met gevangenisstraffen gestraft worden. Ook het verstoren van de openbare orde of deelnemen aan niet-toegestane demonstraties kunnen leiden tot gevangenisstraffen. De maatregelen werden in de eerste plaats genomen tegen de protesten tegen de regering die momenteel plaatsvinden in Oekraïne.

Geldboetes voor niet-geregistreerde sites

Gay Prides worden al lang verboden op basis van veiligheidsredenen. Afgelopen zomer konden holebi’s weliswaar een Gay Pride houden zonder toestemming. De politie beschermde de deelnemers tegen tegendemonstranten, in tegenstelling tot wat er in Moskou gebeurde.

Door de nieuwe wetten kunnen organisaties en hun leden geld- en gevangenisstraffen krijgen bij het verspreiden van ‘extremistische materialen’ via het internet. Er is bewust gekozen voor de vage omschrijving. Wie niet als ‘persagentschap’ geregistreerd is, zoals de meeste Oekraïense portaalsites, mag geen berichtgeving meer doen op straffe van geldboetes.

De organisatie Gay-Alliance Ukraine (foto=logo) komt daardoor recht in het vizier. Ze bieden op hun site immers nieuwsberichten aan. De organisatie krijgt ook steun van de Zweedse ambassade waardoor ze riskeert als ‘buitenlandse agent’ bestempeld te worden. Zo worden niet-gouvernementele organisaties belastingplichtig gemaakt en moeten ze maandelijks gedetailleerd rapporteren over leden en financiering. Organisaties die zich ondanks financiële hulp niet wil laten registreren onder de stigmatiserende titel ‘buitenlandse agent’ kunnen worden ontbonden.

Homofobie als propagandamiddel

De aanhangers van de Oekraïense regering schuwen niet om homofobie uit te spelen in de strijd tussen regering en oppositie. Minister-president Mykola Asarow, een vertrouweling van Viktor Janoekovytsj die slecht Oekraïens spreekt en een fel voorstander is van toenadering tot Moskou, beweerde dat de Europese Unie van de invoering van het homohuwelijk een voorwaarde zou hebben gemaakt om gesprekken te starten. Afgelopen november waren er protesten voor de Duitse ambassade in Kiev waarbij ook regenboogvlaggen werden verbrand.

In de herfst werden in heel Kiev affiches uitgedeeld waarop de misleidende boodschap stond dat met de EU ook het homohuwelijk komt. Verplichte invoering van het homohuwelijk behoort voor alle duidelijkheid niet tot de toetredingsvoorwaarden van de EU. De valse boodschap is bedoeld om homofoob op te hitsen tegen Europa. Er werden zelfs daklozen betaald om zich met regenboogvlaggen aan te sluiten bij grote oppositieprotesten in een poging de beweging te ‘discrediteren’.

Beweging luidt alarmbel

De Gay-Alliance Ukraine waarschuwt dat de nieuwe wetten Oekraïne dreigen te veranderen in een politiestaat. De organisatie verwijst op haar site naar uitspraken van experten van het Oekraïnese Media Law Institute: “Zulke wetgeving vernietigt de restanten van de Oekraïense democratie en vestigt een hard autoritair regime in Oekraïne. Het aannemen van een wet toont aan dat de autoriteiten harde en brutale verkiezingen in 2015 plannen en wetten goedkeuren die protesten de keel toeknijpen om hun macht te behouden.” Gay-Alliance Ukraine waarschuwt ook dat de wetten werden ingediend door politici die bekendstaan om hun vijandige houding ten opzichte van de holebi- en transgendergemeenschap.

Bron:  queer.de, Gay-Alliance Ukraine / zizo-online