Politie ondervraagt verdachten homofobe agressie tegen tieners in Boom.

De politie van zone Rupel heeft woensdag twee verdachten ondervraagd naar het geweld tegen Maarten (14) en zijn vriend Enzo (15) in Boom. Het koppel werd samen met nog twee kameraden zondag zwaar aangepakt door een groepje jongeren.

Eén van de verdachten lopen school in dezelfde school als Maarten. De slachtoffers zijn ervan overtuigd dat ze het op hen gemunt hadden omdat ze homo zijn. De schooldirecteur werkt mee aan het onderzoek. Ken Witpas van het Antwerps parket benadrukt dat het aanpakken van homofoob geweld een prioriteit is voor het parket.

Woensdag bleek ook dat gerechtelijke dossiers over homofoob geweld erg vaak geseponeerd worden. Michiel Vanackere, woordvoerder van Wel Jong Niet Hetero, reageert donderdag in De Morgen. "Politie en parket hebben een te negatief imago, wat homo's ontmoedigt om klacht neer te leggen. Dit mag niemand afschrikken, ook omdat de perceptie vaak niet strookt met de realiteit."

Vanackere benadrukt het belang om aangifte te doen. Meten is weten en leidt tot beleid. Een pas ingediend wetsvoorstel dat slachtoffers toelaat om anoniem aangifte te doen, zou daarbij helpen. "Vaak heerst er schroom om naar de politie te stappen. Het is slachtoffers ook niet te doen om een schadevergoeding, maar wel om erkenning van wat hen is overkomen."


Bron:  Het Laatste Nieuws, De Morgen / zizo-online