Taiwan laat transgenders van wettelijk geslacht veranderen zonder operatie

Taiwanese transgenders kunnen binnenkort wettelijk van geslacht veranderen zonder enige vorm van transitie. Dat heeft het Taiwanese ministerie van Gezondheid en Welzijn beslist.

De beslissing komt er na een drie uur durend debat. Het resultaat is dat individuelen hun geslacht op hun officiele documenten kunnen laten veranderen zonder dat ze een medische behandeling, zelfs geen psychologisch onderzoek, zouden moeten ondergaan.

De transgendergemeenschap in Taiwan is blij dat ze binnenkort van de nieuwe regeling kunnen gebruik maken. Momenteel is het zo dat iedereen die zijn geslacht op de officiele papieren wil veranderen, minstens onderzocht moet worden door twee psychiaters en dat de seksuele organen van hun originele geslacht verwijderd moeten worden. De hoge kostprijs en het feit dat heel wat transgenders dit als een vorm van marteling zien zorgt ervoor dat transgenders vaak ervoor kiezen om deze operatie niet te ondergaan. De afschaffing van deze medische ingreep wordt dan ook op gejuich onthaald door de Taiwanese transgendergemeenschap.

Het ministerie van Binnenlandse Zaken moet nog wel met een registratiesysteem komen en de nodige procedures uitwerken om de wettelijke geslachtsverandering in goede banen te leiden.

Bron: gaylive.be