Mijn vader is een vis, jeugdboek van Gil vander Heyden

Het verhaal:
Basti, een jongen van 13 heeft twee moeders, Maike en Mam, en daar is hij best tevreden mee.

Als Maike en Mam een oud vakantiehuisje huren aan zee en besluiten daar regelmatig naartoe te trekken dan ziet Basti dat helemaal niet zitten: 'Je kan je er alleen maar te pletter vervelen!'.  Langzaam draait Basti echter bij als hij de omgeving en de buren leert kennen.  Maar het leven is niet altijd eenvoudig, de relatie tussen Mam en Maike loopt op de klippen.  Bij de ouders van zijn vriend Michiel vallen eveneens harde woorden en hij wordt bovendien nog verliefd ook. Niet simpel allemaal...

Bespreking:
Het boek is bedoeld voor 13 à 14-jarigen, maar volwassenen kunnen het ook wel lezen.
Dat lezen gaat vlot en de schrijver kan zich goed inleven in de leefwereld van een 13-jarige.  Hoe de school plots een hel wordt door een niet al te subtiele leerkracht.  Over de  gedachte: "Zou ik mogelijk homo kunnen zijn?"
Gil tekent mooie beelden bij de beschrijving van de wel 'speciale' buren.  Verwacht geen spectaculair boek.  Neen: het is een eenvoudig verhaal, mooi verteld, zonder opgestoken vingertje. Om te bewaren en te herlezen.

Gil vander Heyden is een niet meer zo jonge dame die al 50 jaar jeugdboeken en poëzie schrijft. Haar eerste verhalen en gedichten  verschenen in tijdschriften.   Haar bijdragen werden blijkbaar meer gewaardeerd in het katholieke onderwijs. Als telg van het gemeentelijk onderwijs heb ik echter nog nooit iets van deze dame gelezen: hoe de schoolkeuze van je ouders bepaalde gevolgen kan hebben...  Hoewel, in de lagere  school lazen we wel de reeks 'Historische Verhalen' waaraan Gil eveneens heeft bijgedragen.

Met 'Mijn vader is een vis' heb ik dit gebrek aan kennis alvast goedgemaakt.
Je kan het werk in onze Holebibib vinden bij de jeugdboeken, geregistreerd als F4020/4240.
En het is uiteraard ook verkrijgbaar bij boekhandel 'Kartonnen Dozen', de uitgever van het boek.

Bert, boekenbeheerder Holebibib.