Allochtonen

VORMING
In 2012 voerde het Steunpunt Gelijkekansenbeleid een onderzoek uit naar holebi’s met niet-Belgische roots. Gebaseerd op een twintigtal interviews met holebi’s met een niet–Belgische achtergrond, geven we inzicht in hoe het is om zowel holebi als ‘allochtoon’ te zijn. Binnen deze groep zijn er ook nog eens veel verschillen. Is het moeilijker voor meisjes dan voor jongens om hun seksualiteit te beleven? Kunnen nieuwkomers zich vrijer bewegen in vergelijking met 2de of 3de generatie migranten? Ligt holebiseksualiteit ook in Europese landen moeilijk, of is het vooral een probleem bij moslims?

Ervaren holebi’s uit etnisch-culturele minderheden specifieke noden en drempels als het gaat om hun coming-out? Vinden ze hun weg in het reguliere holebiverenigingsleven? Met welke problemen krijgen ze te maken? Veel vragen waar we een antwoord op proberen te formuleren in dialoog met de organisatie waar we te gast zijn. Aangepast aan de organisatie waar we te gast zijn, brainstormen we over hoe je met deze doelgroep beter rekening kan houden in de werking van je organisatie.

Doelpubliek: verenigingen, sociaal werkers, verenigingen waar armen het woord nemen, verenigingen voor etnisch culturele minderheden,…
Duur: +- 2u

ACTIVITEIT
Het Roze Huis biedt twee activiteiten aan:
- Vertoning van de film Silent Stories, daarna bespreken we de film in alle aspecten met de deelnemers. Om zo op een laagdrempelige manier het holebi-thema aan te kaarten.

- ‘De grenzen van de liefde’, tijdens deze activiteit worden interviews met waargebeurde verhalen van allochtone holebi’s, die worden voorgelezen en besproken.

 

 

 

TENTOONSTELLINGEN
‘Roots met taboe’ is een reeks portretten over de verborgen geaardheid van allochtonen en asielzoekers. De geportretteerden komen uit landen als Polen, Marokko, Thailand, Pakistan, Nigeria,... Het zijn christenen, moslims, joden, hindoes of vrijzinnigen. Voor alle deelnemers geldt dat hun seksuele voorkeur taboe is in de directe of brede omgeving.
Fotograaf: Jan Keteleer.